Lykken er en Xolo

Up På vejen igen Succes i Ringen 2900 Happiness Lykken er en Xolo E-Z og Mathilde Hedehusbanden Diesel og Enzo

Birgitte, der har allergi og astma, er en glad ejer af Hedehuset's Tony Top Cat - en hårløs xolo.
Hun har skrevet om sine erfaringer og oplevelser i en artikel til Spidshundeklubbens blad, 
og vi har fået lov til at bruge denne artikel her på siden også.

Lykken er en Xolo!

”Vi har en hund!” det kan vi stadig udbryde her i huset, for vi havde aldrig troet vi fik en, pga. min allergi. Men vi har altså en dejlig xolo i dag.
Først som voksen begyndte jeg, at forholde mig seriøst til min allergi. Tage forholdsregler, og acceptere, at jeg skal bruge medicin.
Jeg har været allergiker, siden jeg var en lille baby i slutningen af 1950’erne. Dengang var allergi ikke noget man talte om: man havde måske eksem, var tit forkølet og i øvrigt bare ”sart”. Symptomerne blev behandlet, og det var det. Reaktionerne kom og gik, f.eks. blev min søster og jeg altid syge med røde kløende øjne og løbende næser, når vi besøgte vores mormor. De voksne sagde, at det var fordi vi ikke var vant til kakkelovns varmen. Ingen tænkte på at det nu nok var katten vi reagerede allergisk på.

Jeg har altid elsket dyr.
Derhjemme havde vi undulater – og det gik vel nogenlunde med dem i forhold til allergi. Senere fik jeg plaget mig til et marsvin: det gik slet ikke, jeg kunne knapt nusse det ellers kære væsen, så nøs jeg og øjnene løb. Alligevel boede det marsvin i familien til det døde af alderdom.
Og vi fik siden en hund, en dejlig dalmatiner, som jeg ligeledes reagerede på. Og jeg gik til ridning, og nøs bravt og pudsede næse..
Men nu startede dagligt indtag af postkasserøde allergi piller. Jo de virkede vel, men kors hvor jeg blev træt af at indtage dem. Og så fik jeg egen hest.
I samarbejde med egen læge og en allergiekspert (som mente at hunden skulle aflives og hesten sælges – en klog mand) begyndte jeg på processen med delsensibilisering: indsprøjtninger med en minimalmængde af det man ikke kunne tåle. Effekten udeblev (velsagtens fordi hunden ikke blev aflivet, og hesten ikke solgt?)
Jeg hørte mange gange, at allergien måske ville blive mindre efterhånden, som jeg blev ung og voksen. 
Desværre hører jeg til den gruppe, som bare er blevet mere og mere allergisk livet igennem, og som også har fået astma. Der er også en lang række fødevare jeg skal undgå, ligesom jeg reagere overfor pollen mm.

I forhold til hunde har jeg oplevet et slemt astmaanfald, da jeg ville overnatte i et hus hvor der boede en schæfer. Natlægen, som reddede mig, må have troet jeg var ret naiv, at jeg kunne finde på at sove dér, som allergiker.
Mine forældre har i mange år haft skottehunde, og dér klarer jeg opholdet ved at tage ekstra medicin. Det går lige an et døgns tid.
Da jeg ventede min søn gik min egen læge, som havde 2 allergiske børn derhjemme, aktivt ind i rådgivningen. Jeg undgik en hel række fødevare og solgte 2 små kære dværgpapegøjer. Da min søn var baby, undgik vi hjem med dyr i – undtagen bedsteforældrenes.

Min søn er heldigvis  kun allergisk overfor husstøvmider. Og vi har haft den glæde at kunne have en undulat, i bryggerset, og en kanin, som boede ude i haven.
Men en hund – nej, det ville vi aldrig kunne få. Desværre.
Lige indtil jeg i forbindelse med min undervisning beskæftigede mig med den mexicanske malerinde Frida Kahlo. Hvad var det for et dyr, med flagermuseøre der sad dér i hendes billeder? Jeg fandt jo ud af at det var en hund, en xolo... Først noget senere søgte jeg på nettet. Her poppede en dansk side op! Jeg var meget overrasket over, at man kunne finde xolos i Danmark. Og læste en smule skeptisk, at allergikere kunne tåle de hunde. Jeg tvivlede... Læste andre steder på nettet påstande om andre hunderacer, med pels, som kunne tåles af allergikere. Det ville jeg aldrig forsøge – ved nogle af racerne stod der f.eks. at de krævede ”omfattende pelspleje”... uha. Jeg blev dog ved med at vende tilbage til xoloerne, og fandt sider fra ganske mange lande i verden, hvor folk skrev, at de havde været syge af allergi hele livet – men nu var ejere af en xolo!
Jeg kom i kontakt med Mete fra Hedehuset, og hørte bl.a. at de selv havde allergi i familien, og at hun havde solgt xoloer til andre med allergi.

Der gik mange overvejelser forud, før beslutningen om at få en xolo i huset blev taget: jeg ville gøre forsøget og min søn var helt med på ideen. Én jeg ikke turde fortælle det til var min læge, som jo kendte min allergihistorie.
Mete, erfaren xoloopdrætter, kom med flere gode råd og beroligende ord. Et af de bedste råd var nok på forhånd at udrydde andre allergikilder i huset. Var her da nogen, ud over undulaten? Ja, en stor gammel stuebirk stod og samlede støv: ud med den! Og vi fik i det hele taget ryddet op hist og pist.
Tony, som miraklet hed, kom på besøg en aften, båret ind i huset af Mete. Nøj, hvor var jeg nervøs. Jeg havde i øvrigt heller aldrig set en xolo før, de er jo stadigvæk ret sjældne. Min søn faldt selvfølgelig pladask for den hund. Hele sin barndom har han hørt det igen og igen: ”Vi kan aldrig få en hund pga. allergi”. Jeg sad bare og kiggede og havde 117 indestængte spørgsmål, mens hvalpen trissede lidt beklemt rundt, og havnede oppe på skødet af Mete hele tiden. Men så fik vi andre også lov at prøve...
Jeg tog mod til mig og nussede på et tidspunkt den billedskønne hvalp i hovedet, hvor der er lidt dækhår. Bagefter kørte jeg fingrene rundt i mit eget ansigt – uden at reagere! Havde det nu været på mine forældres skotte vidste jeg at øjnene lynhurtigt havde reageret, trods medicinindtag. Xoloen lugtede heller ikke.

Med ret så mange sommerfugle i maven ringede jeg samme aften og sagde ”JA” til at købe Tony, og næste dag flyttede han ind. (Da var jeg noget klatøjet efter en lang søvnløs nat med diverse skrækscenarier om en lille yndig hvalp, der måtte forlade os pga. min allergi).
Det var sidst i november, og det var ret svært at få Tony renlig, da han syntes det var så koldt derude i haven. Så jeg vaskede gulv dagligt i 3 måneder, og sendte Mete en tanke ”Fjerne andre allergikilder” jo tak: husstøvmiderne havde trange kår med al den gulvvask :-)
Hvordan er det så gået i forhold til allergi?
Jeg har mærket få reaktioner: da Tony var lille og kradsede, hævede mærkerne op på mig. Men aloe vera gel dæmpede reaktionen. Mine øjne reagerede også lidt de første vintermåneder, men Tony klistrede jo også til mig hver aften i den varme stue. Den allergipille jeg plejede at tage ved sengetid, tog jeg så blot tidligt på aftenen, så var det ok. Dvs. jeg tog ikke mere medicin end ellers, men ændrede tidspunktet.
Jeg begyndte at tage den næsespray som lægen i forvejen mente, jeg burde tage året rundt, og ikke kun i pollensæsonen. Det har forbedret min livskvalitet: nu nyser jeg ikke mere i sæbeafdelingen i Brugsen, og kan bedre klare at hestepigerne, eller en blind med hund stiger på bussen, for slet ikke at tale om at købe hundefoder ved dyrehandleren og gå til dyrlægen.
Efter ½ år fortalte jeg min læge at jeg havde fået hund. Hun blev noget overrasket, især over at jeg ikke var blevet akut syg. Nu er hunderacen, xolo, noteret i min journal :-)
I øvrigt nævnte lægen, at patienter tidligere har spurgt hende til råds ang. hunde der tåles af allergikere. Hun ville fremover ikke blankt afvise projektet!
Tony skal jo i bad af og til – og det kommer han, om ikke før så når han begynder at lugte svagt af ”gris”. Så bliver hans tæpper også vasket, og så er der overhovedet ikke xololugt i huset – før 2–3 uger senere. Som allergiker oplever jeg luften tyk af hund i de hjem, hvor hårede hunde bor – måske ligesom andre oplever staldlugt når de træder ind i stalde.
Jeg har oplevet ting, jeg aldrig troede muligt: at sove sammen med en hund f.eks.! Utænkeligt for én med så lang en allergihistorie som min. Jeg havde da også bestemt, at det ville jeg slet ikke forsøge. Men da sommeren kom, og vi skulle på ferie i det lille sommerhus, sov xoloen for første gang i min seng. Helt uden astma til følge.
Jeg føler mig utrolig heldig, at have fået en dejlig xolo. Og selvom det skete sent har min søn nu oplevet at have en hund i hjemmet, nu på tredje år. Vi synes stadigvæk, at det er et mirakel:
”Vi har en hund!”. Nu er det umuligt at forestille sig livet uden en xolo.

Birgitte Olsen, Århus  – ejer af ”Hedehuset’s Tony Top Cat”


(Tusind tak til Birgitte for denne gode artikel
og for alle de dejlige billeder vi har fået gennem årene!)

 

 

Om Hedehuset Et Hundeliv Hvalpe Volpino Italiano Xoloitzcuintle Kontakt

 

 

 

Volpino Italiano volpino italiano Volpino Italiano volpino italiano volpinoer volpinos volpino italiano Xoloitzcuintle Xolo Xoloitzcuintli Xoloitzcuintle Xolo Xolos Xolo Xolox Mexican Hairless xoloer xoloitzcuintle meksikansk hårløs canaan hund Canaan Dog Canaans xolo volpino hvalpe puppies pups puppies dog dogs hund hunde hunde hunde hund dog dogs puppies puppy puppy hvalp hvalp hvalpe volpino italiano xoloitzcuintle xolo xolo canaan dkk dansk kennel klub fci fci dog hund hvalp hvalpe hvalpen puppy xolo hund opdræt opdrætter litter dog hund xolo volpino italiano canaan hund dog xolo volpino volpino italiano puppy hvalp hvalpe kuld kuld opdræt opdrætter skal du have hund hundemad pleje hundemad hvalpemad udstilling hundetræning hundeudstilling udstillingshund hvalpe salg hedehuset hedehuset Hedehuset kennel kennel hunde dog hundeudstilling dkk opdræt hvalp hvalpe spidshund spidshundeklubben myndeklubben spidshunde spidshund spitz volpino italiano hvalpe opdræt hedehuset mete appel bella gemma santa volpino italiano red volpino rød volpino hairless hårløs hund allergi hund allergi hunde hunde og allergi pels pelsløs race race opdræt opdrættervejviser racerepræsentant xolo volpino hvalpe til salg allergi hunde hund hvalp spidshunde urhunde urhunde primitive urhunde om hunde gamle racer hvalpe pels pelsløs pels doggy doggy 2900 happiness 2900 happiness doggy fine silvie bella tina shaggy volpino volpino italiano dkk spidshundeklubben shaggy zaki enzo bella gemma volpino hund hunde hvalpe hvalp puppy litter kuld opdræt dkk hedehuset hedehuset hedehuset's opdrætter volpino italiano xolo meksikansk hårløs mexican hairless pelo liso sin pelo con pelo sin pelo con pelo xolo volpino italiano volpino hvalpe volpino hvalpe volpino bella gemma sille silvie rød volpino hvid volpino champagne volpino volpino hvalpe til salg volpino puppies for sale volpino opdræt pasning af volpino pels volpino fur coat xolo skin xoloitzcuintle volpino italiano volpino volpe bella volpino bon volpino fine volpino beautiful doggy puppy hvalpe volpino italiano xolo hund hund hvalpe sådan hvalpe pasning pleje pasning og pleje hvalpemad pels børste underuld dækhår løbetur hundeskov udstilling hundeudstilling halsbånd renlighedstræning indkaldstræning volpino renlighedstræning gåtur hund hvalpe volpino pasning hvalpe dansk volpino danmark volpino danmarks volpino hunde sjældne hunde sjældne volpino sjælden race urhunde primitive hundeudstilling hvalpe volpino hvalpe bella hvalpe kuld xolo volpino