Lidt om Xoloer

Up Lidt om Xoloer Xolo Hvalpe Xolo Fotos

Her kan du læse lidt om racen Xoloitzcuintle


Xoloitzcuintle (udtales: Sjo-lo-itch-quint-li) er ikke en særlig kendt eller udbredt hunderacer... og det er en skam, for det er en aldeles pragtfuld hund, med mange gode egenskaber der passer fortrinligt til det moderne menneskes behov og ønsker. (Læs mere længere nede på siden om Xolo'er og allergi)
Racen forener det eksotiske med det elegante. Sundhed, mental klarhed, en naturlig adfærd og en høj intelligens gør Xolo'en til det den er - en fantastisk og spændende oplevelse!


Xolo'en er en af de ældste racer i verden. Beviser for deres tidlige eksistens er fundet i ruiner og udgravninger fra det pre-colombianske samfund i Mexico, Syd- og Mellemamerika og kan dateres tilbage til ca. 1500 før vor tidsregning. Gravfund, statuer, lerfigurer, billeder og balsamerede hunde er fundet fra de gamle kulturer der var fremherskende i området: Aztek, Maya, Inka, Toltecs og Zapotec indianerne.
Xolo'erne blev i de forskellige kulturer brugt til mange formål: mad, offerdyr, kælehunde, jagt, vagthunde og til helbredelse af stort set alle sygdomme da man troede de havde healende egenskaber (man lagde simpelthen en Xolo i sengen sammen med den syge)
Xolo'erne blev også brugt som varmedunke i de kolde nætter. De egner sig fortrinligt til dette formål, da de grundet den manglende pels meget let afgiver kropsvarme til omgivelserne. Det siger sig selv, at hunde der bliver brugt til "varmedunke" for syge, gamle og børn skal have en meget høj tolerancetærskel overfor mennesker. Det er stadig gældende for Xolo'en i dag - de vil helst være så tæt på deres menneske som overhovedet muligt... og gerne hele tiden.
Undertegnede vil i øvrigt gerne skrive under på at de har en lindrende effekt på gigtsmerter - altså efter samme princip som et almindeligt varmende omslag :-)
Xolo'erne fulgte deres ejermand selv ind i det næste liv. Nogle Xolo'er blev begravet sammen med deres ejer når ejeren døde. Aztekerne troede hundene ville hjælpe mennesket over i den næste verden.
Selve ordet Xoloitzcuintle er sammensat af ordet for "hund" på Nahuatl og navnet på maya'ernes gud Xoloth.
Betydningen af ordet Xoloitzcuintle er også "Søn af Xoloth".

Xoloen er stærkt knyttet til Mexicansk kultur, både før og nu. Racen er nok mest blevet kendt uden for sit hjemland efter at Frida Kahlo udødeliggjorde nogle af sine egne elskede Xoloer i sine malerier og selvportrætter. Der findes også mange fotos af kunstneren sammen med hendes hunde.
Den Mexicansk forretningskvinde, Dolores Olmedo, omdannede i 1994 en grund hun havde købt i 60’erne til et museum for Mexicansk pre-columbianske fund og kunstværker. Museet indeholder samtidig verdens største samling af Frida Kahlos kunstværker. I museets have lever en lille flok Xoloer.

På grund af deres hårløshed er en Xoloitzcuintle dejlig varm at røre ved. Mange mennesker tror, at Xolo'erne har en konstant højere kropstemperatur end andre hunderacer - men dette er overhovedet ikke sandt. En Xolo har for det meste den samme temperatur som en almindelig hund.
De klarer sig forbavsende godt i koldt vejr. Problemet er ikke sne og frost, men mere regn og blæst - da skal de have lidt tøj på når de skal ud. Men generelt må man sige, at i vintermånederne er en Xolo en "inde-hund".


Xolo'ernes hud har samme evne til at danne pigment som vores egen hud. Det betyder, at meget lyse Xolo'er skal have solcreme på huden de første gange de er ude i stærk sol om foråret og først på sommeren, ellers bliver de solskoldede nøjagtig som vi gør. I løbet af en periode med sol vil de danne pigment - altså blive "sol-brune" og så er huden beskyttet mod solen. (Hunde med rene hvide pletter kan dog have brug for at få solcreme på disse pletter hvis de f.eks. skal med på stranden en hel dag selv om de har været udsat for sol tidligere på året). Xoloer med mørkere hud behøver ikke solcreme med faktor, og det er en skrøne, der desværre findes mange steder på nettet og sågar i visse hundebøger, at alle Xoloer skal smøres ind i solcreme. Sandheden er, at det er de absolut færreste xoloer der har det behov, specielt taget i betragtning, at den normale – og mest ønskede farve – i racen netop er den grå/mørke.
På grund at evnen til at danne pigment lige som os vil farven på en Xolo ændre sig gennem hele året afhængig af hvor meget sol den får. 

En Xolo er en meget hengiven hund og den bryder sig ikke om at være væk fra sin ejer i længere perioder. 
Man kan godt træne en Xolo til at være alene hjemme mens man er på arbejde, men man efterlader ikke en Xolo i en hundepension eller hos mennesker den ikke kender mens man tager på ferie!

En Xoloitzcuintle knytter sig mest til en enkelt person (og det er i de fleste tilfælde for livstid!) - men de er meget hengivne og kærlige overfor alle der bor under samme tag som deres "herre" og dem selv.
De er meget gode til børn, og kan fint leve sammen med både katte og andre dyr.

Størrelsen på xoloerne varierer fra meget små Chihuahua-størrelser til Dobermann. 
Efter FCI's standard er de delt op i 3 størrelseskategorier - som voksen må en Xolo til udstilling ikke være mindre end 25 cm og ikke højere end 60 cm i skulderhøjden (evt. op til 62 cm for i øvrigt meget gode eksemplarer).
For yderlige info ang. størrelser - se standarden her!   

At racen er sjælden er ikke nogen hemmelighed -  omkring 4-5.000 xolo'er regner man med findes på verdensplan. Racen er altså ikke engang almindelig i Mexico på trods af at den er et af Mexicos nationale symboler og nationalracen i landet. 
Medlemmer af the Federacion Canofila Mexicana begyndte et grundigt avlsprogram og registreringsarbejde d.1 maj 1956. Før denne dato var Xolo'en næsten en uddød race...

Ikke alle Xolo'er bliver født uden hår. Enkelte hvalpe bliver født med fuld pels. Deres pels kan have mange forskellige farver og længder. I Danmark er det desværre ikke tilladt at udstille de hårene hunde inden for racen, men de må gerne bruges i avlsarbejdet. Dog med visse krav. Der må aldrig parres pelset med pelset. En kombination hvor en pelset Xolo indgår skal altid være en pelset til en hårløs. Dette skyldes, at man avler det hårløse gen ud hvis man anvender to pelsede hunde til en parring.
De pelsede Xoloer kan have alle farver og alle pelslænger og hårtyper. Ørene kan være oppe eller nede. På en hårløs skal ørene altid være oppe (hvis vi taler en korrekt udstillingsmodel).
De hårløse vil ofte ha’ en smule hår på hovedet, evt. lidt på halen og på fødderne. Dette er ikke en fejl og Xoloer med denne type behåring betegnes stadig som korrekte hårløse. Men der fødes også fuldstændigt hårløse hvalpe helt uden denne ”behåring”.
De hårløse Xoloer mangler ofte en del af deres tænder. Dette skyldes det samme gen som er skyld i hårløsheden og er altså ikke lig med nogen sygdom eller fejl hos hunden. Manglende tænder bedømmes ikke negativt på en udstilling.
Xolo'erne er yderst stærke hunde. De lider ikke af de skavanker og sygdomme mange "manipulerede" racer lider under. Der kan være problemer med lidt tør hud hos visse af de hårløse. De kan også ha’ lidt problemer med ”bumser” – specielt hvis men ikke fodrer fornuftigt.

Den hårløse Xoloitzcuintle er en yderst interessant mulighed for hunde-elskeren der lider af astma eller allergi.  En hårløs Xolo fælder ikke (af gode grunde), den får aldrig lopper og den er utrolig renlig!!
Har du allergi og/el. astma - så se her: Lykken er en Xolo!

horizontal rule

 

Om Hedehuset Et Hundeliv Hvalpe Volpino Italiano Xoloitzcuintle Kontakt

 

 

Volpino Italiano volpino italiano Volpino Italiano volpino italiano volpinoer volpinos volpino italiano Xoloitzcuintle Xolo Xoloitzcuintli Xoloitzcuintle Xolo Xolos Xolo Xolox Mexican Hairless xoloer xoloitzcuintle meksikansk hårløs canaan hund Canaan Dog Canaans xolo volpino hvalpe puppies pups puppies dog dogs hund hunde hunde hunde hund dog dogs puppies puppy puppy hvalp hvalp hvalpe volpino italiano xoloitzcuintle xolo xolo canaan dkk dansk kennel klub fci fci dog hund hvalp hvalpe hvalpen puppy xolo hund opdræt opdrætter litter dog hund xolo volpino italiano canaan hund dog xolo volpino volpino italiano puppy hvalp hvalpe kuld kuld opdræt opdrætter skal du have hund hundemad pleje hundemad hvalpemad udstilling hundetræning hundeudstilling udstillingshund hvalpe salg hedehuset hedehuset Hedehuset kennel kennel hunde dog hundeudstilling dkk opdræt hvalp hvalpe spidshund spidshundeklubben myndeklubben spidshunde spidshund spitz volpino italiano hvalpe opdræt hedehuset mete appel bella gemma santa volpino italiano red volpino rød volpino hairless hårløs hund allergi hund allergi hunde hunde og allergi pels pelsløs race race opdræt opdrættervejviser racerepræsentant xolo volpino hvalpe til salg allergi hunde hund hvalp spidshunde urhunde urhunde primitive urhunde om hunde gamle racer hvalpe pels pelsløs pels doggy doggy 2900 happiness 2900 happiness doggy fine silvie bella tina shaggy volpino volpino italiano dkk spidshundeklubben shaggy zaki enzo bella gemma volpino hund hunde hvalpe hvalp puppy litter kuld opdræt dkk hedehuset hedehuset hedehuset's opdrætter volpino italiano xolo meksikansk hårløs mexican hairless pelo liso sin pelo con pelo sin pelo con pelo xolo volpino italiano volpino hvalpe volpino hvalpe volpino bella gemma sille silvie rød volpino hvid volpino champagne volpino volpino hvalpe til salg volpino puppies for sale volpino opdræt pasning af volpino pels volpino fur coat xolo skin xoloitzcuintle volpino italiano volpino volpe bella volpino bon volpino fine volpino beautiful doggy puppy hvalpe volpino italiano xolo hund hund hvalpe sådan hvalpe pasning pleje pasning og pleje hvalpemad pels børste underuld dækhår løbetur hundeskov udstilling hundeudstilling halsbånd renlighedstræning indkaldstræning volpino renlighedstræning gåtur hund hvalpe volpino pasning hvalpe dansk volpino danmark volpino danmarks volpino hunde sjældne hunde sjældne volpino sjælden race urhunde primitive hundeudstilling hvalpe volpino hvalpe bella hvalpe kuld xolo volpino